26 Ekim 2010 Salı

charlotte cake [şarlot pasta]


Fransız pastalarına bayılıyorum bu işi çok iyi biliyorlar ,şarlot pastada bunlardan biri ,yapılabilecek bir çok çeşidi var.  Krema  ve meyva ağırlıklı oldukca hafif bir pasta oluyor.
 Şarlot pasta Marie-Antoine Careme adlı fransız bir şef tarafından yapılmış bu şefe kralların şefi deniyormuş.
Napolyonun şefliğini yapmış daha sonra Rus çarı 1 Alexander tarafından rusyaya davet edilip sarayda görev yapmış.
Şimdi gelelim pastanın tarifine...
Öncelikle kedi dili bisküvilerini yapalım.
MALZEMELER
4 yumurta [sarılar ve akları ayrılmış]
yarım bardaktan biraz fazla şeker
100 gr. kek un
2-3 yemek kaşığı pudra şekeri
file antep fıstığı
YAPILIŞI
 yumurta aklarını şeker ile birliktederin bir kabın içinde karışım kar haline gelene kadar çırpalım.
Başka bir kabın içinde yumurta sarıları ile unu karıştıralım ,yumurta aklarını bu karışıma yavaşca yedirelim.
fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayalım yaptığımız hamuru 8 numara düz duy takılmış sıkma torbasına koyalım
tepsiye 7 cm.boyunda yanyana sıkalım ama aralarında biraz boşluk olmalı oboşluk pişince doluyor .
hamurların üzerine pudra şekeri ve antep fıstığını serpelim.
190 derece[önceden ısıtılmış]fırında  çok hafif pembeleşene kadar pişirelim.
Bu pişirdiklermiz pastanın dış çeberi içindi .
Şimdi  pastanın içine konulacak  hamuru pişirelim .
Tepsideki yağlı kağıtın üzerine pastayı yapılandıracağınız kalıp büyüklüğünde 2 tane daire çizelim ,sıkma torbasında
kalan hamuru helezon şeklinde sıkalım ve onlarıda pişirelim.
Şu anda kedi dillerimiz hazır sıra kremaya geldi.
    KREMA
 250 ml. süt
250 ml.sıvı krema
100 gr toz şeker
5 adet yumurta sarısı
50 gr.eritilmiş beyaz çikolata
150 ml .sıvı kremşanti
15 gr.jelatin
YAPILIŞI
Isıya dayanıklı derin bir kaba toz şekerle yumurtayı koyup sarısı beyazlaşana kadar çırpın.üzerine sütü ve kremayı ilave edin
benmaride karışım 85 dereceye gelene kadar çırpalım [bende derece yok kaynamadan 1-2dakika önceye kadar çırptım]daha
sonra hemen başka bir kaba alalım [eğer almazsak pişme devam eder ve krema pütürlenir]
pişirdiğimiz kremayı soğutalım ,içine eritilmiş beyaz çikolatayı,hafif çırpılmış kremşantiyi ,jelatini ekleyip karıştıralım.
  PASTANIN YAPILANDIRILMASI
Kelepçeli bir kabın iç kenarına kedi dillerini yerleştirelim ,kabın en altına pişirdiğimiz patlardan birini yerleştirelim üzerine kalıbın yarısına gelecek kadar krema dökelim ,diğer patı kremanın üzerine koyalım  ,tekrar kremayı dökelim .
Krema sertleşinceye kadar buzdolabında bırakalım .
Pastayı kalıbından çıkaralım ben üstüne kırmızı gıda boyası ile renklendirimiş jöle döktüm ve muzla süsledim.
Epey uzun bir tarif oldu ,yapımı uzun süren bir pasta ama değer .

 .

2 yorum:

  1. pasta süper gorunuoor ellerıne saglık...
    baby showerlar konusunda ben de yardımcı olabilirimm .. svgler

    YanıtlaSil
  2. Özge hanım ziyaretiniz için çok teşekkürler.
    baby showerlar konusunda yardımcı olursanız
    çok sevinirim...
    sevgiler

    YanıtlaSil