St. Honore, uzun süreden beri yapmayı planladığım nefis bir Fransız pastası ,fakat çok vakit isteyen bir pasta ,öncelikle milföy hamurunu hazırlaman gerekiyor,pastayı yapma aşamalarına daha sonra geçebiliyorsun ,ama lezzet düşkünleri için
bütün zahmete değecek bir pasta.
St Honore ,Fransada fırıncıların ve pasta şeflerinin azizi bu pastayıda ona ithaf et mişler.
Öncelikle işe milföy hamurunun tarifi ile başlayalım.
MALZEMELER
500 gr. böreklik un
275 ml.soğuk su
1 yemek kaşığı sirke
Çok az tuz 820 gr. teryağı yada margarin[ben karışık koydum]
HAZIRLAMA
Un,su,tuz,sirke ve tereyağını mikser kabına koyun ve 3 dakika orta hızda karıştırın.
Hamuru 2 cm. kalınlığında dikdörtgen olarak açın ve üzerini örtüp buzdolabına koyun,1 saat dinlendirin.
Soğuk olan tereyağını merdane ile 25x18x1.5 cm.ölçülerine getirin ve buzdolabına kaldırın.
Buz dolabından çıkardığınız hamuru merdane ile açın.Hamurun yarısına yağı yerleştirin,diğer yarısını yağın üzerine kapatıp kenarlarını bastırarak yağın tamamen içinde kalmasını sağlayın.Buzdolabında 1 saat dinlendirin.Hamuru ters çevirin.Merdane ile 40x30 cm. ölçülerinde açın.Elde ettiğiniz dikdörtgenin dar olan iki kenarını da tutup uç uca gelecek şekilde .ortaya doğru katlayın.Kat yeri arada kalacak şekilde tekrar ikiye katlayın.Hamrun üzerini kapatıp 30-45 dakika dinlendirin.
Her defasında hamuru 30-45 dakika buzdolabında dinlendirerek,aynı işlemi üç defa daha tekrarlayın.
Milföy hamurunuz kullanıma hazır.
Hazır aldığımız milföy hamurundan lezzet bakımından çoook farklı .
Şimdi Sıra Choux hamurunu hazırlamaya geldi.
ŞU [CHOUX] HAMURU [EKLER HAMURU]
60 ml. su
60 ml süt
60 gr margarin
Çok az tuz
100 gr un
5 adet yumurta
HAZIRLAMA
Isıya dayanıklı derin bir kabın içine su,süt ve margarini koyun ve ateşin üzerinde kaynamaya bırakın.Kaynamaya başlayan karışıma elemiş olduğunuz un ile tuzu ilve edin.Hızlı bir şekilde karıştırarak 5 dakika kadar unlu karışımın içindeki su miktarının buharlaşmasını sağlayın.Ateşten alıp derin bir mikser kabına koyun. Mikserin ucuna hamur yoğurma aparatını takın ve birer birer yumurtaları ilave edin.
Yumurta miktarı yumurtanın büyüklüğüne göre farklılık gösterir ,siz hamurun durumuna göre azaltıp yada çoğaltabilirsiniz
hamur ne sert nede yumuşak olacak.
Şu hamurumuzda hazır.
Şimdi sıra st honore kremasına geldi.
ST. HONORE KREMASI
600 gr. önceden hazırlanmış pastacı kreması
350 gr sıvı krem şanti
100 gr beyaz çikolata
50 gr süt kreması
HAZIRLAMA
Beyaz çikolata ve kremayı birlikte erin ve soğumaya bırakın .
Bir mikser kabına pastacı kremasını ve sıvı krem şantiyi koyarak kabarıncaya çırpın daha sonra beyaz çikolatalı karışımı ekleyin bütünleşene kadar karıştırın.
Kremamızda hazır.
Şimdi sıra pastayı birleştirmeye geldi.
PASTANIN HAZIRLANIŞI
Fırını 140 dereceye ayarlayarak ısıtın.Milföy hamurunu 2 mm. kalındığında açın ve 20 cm. çapında kesin.Kesmiş olduğunuz hamurun üzerini bir çatal yardımı ile delin ve fırın tepsisinin üzerinde bir saat dinlenmeye bırakın.Kenarlarına bir fırça yardımı ile yumurta sürün.16 no`lu düz duy takılmış bir krema torbası ile yumurta sarısı sürülmüş yerlerin üzerine çember şeklinde şu hamurundan sıkın.Kalan hamuru 14 no`lu düz duy takılmış krema torbasına doldurun ve 2 cm.çapında 12 -14 adet şu topunu ayrı bir tepsiye dizin.Tepsileri ayrı ayrı 30 dakika pişirin.Soğumaya bırakın.
Daha sonra ince uçlu bir duy takılmış krema torbasına st.honore kremasını doldurun ve milföy hamurunun üstündeki şu yuvarlaklarını delerek kremayı sıkın.
Diğer tarafta şu toplarının tepsiye temas eden düz yüzeylerinde bir delik açıp krema ile doldurun.Yuvarlak olan tepe kısımlarını hazırlamış olduğumuz karamele batırın.Karamellenmiş tarafı yukarıda kalacak şekilde tepsiye dizin.
Kalan kremayı yıldız uçlu duy takılmış krema torbasına koyarak pastanın üstünü krema ile kaplayın .hazırlamış olduğumuz karamelli topları pastanın kenarına dizelim.Ortada kalan boşluğu karamelli topları aşmayacak şekilde krema ile dolduralım.
St. Honore pastamız artık afiyetle yenmeye hazır.
hmmm bayıldım burada harika bir şey bu ama ben en iyisi bunu yemek için sana geleyim nasıl olur emeğine ellerine sağlık....
YanıtlaSilValla sözde kalmasın,gerçekten bekliyorum..
YanıtlaSilbomba bir görüntü! ellerine saglik canim :) sicacik sevgiler
YanıtlaSilZeynepcim ellerine sağlık canım harika görünüyorda gerçekten çok zahmetli. hazır milföyle yapsak olur herhalde. Bide milföye nekadar çok yağ gidiyor göz görmeyince gönül katlanıyor. hazır hamuru yerken bişey olmuyoda bunu yerken çok vijdan azabı çekerim.
YanıtlaSilEceciğim,gerçekten zor bir pasta,ama çok lezzetli,özel günlerde yapılabilir.
YanıtlaSilHazır milföyde kullanılabilir,bu lezzeti verirmi bilemem.
Bu verdiğim milföy hamuru tarifinden çok çok azı pastada kullanılıyor,geri kalanı dondurucuda
başka şeylerde kullanacağım.
Bu hamurdan kuruvasanda yapılıyor.Biraz tuz ilavesi ile börek yapılabilir.
Canım çok memnun oldum yorumuna bende çok merak ediyordum yakınlardaki blog arkadaşlarımı.
YanıtlaSilİnşallah bizlerde birgün tanışma imkanı buluruz.
Bloguna bayıldım çok güzeller. ve oldukçada emekli
ellerine sağlık.
Sevgiler..
Güzel yorumun için çok teşekkürler.
YanıtlaSilDeğişik şeyler yapmak hoşuma gidiyor,emekli ama çok lezzetliler.
Hemşerim süper birşey bu pasta ama gerçekten çok zahmetliymiş..
YanıtlaSilEllerine sağlık
Sevgiler.
bu harika birşey canım ellerine sağlık denemek lazım ihşallah. seninki gibi olur.
YanıtlaSilElinize sağlık güzel görünüyor. Tereyağı ile ilgili sorum olacaktı;
YanıtlaSil"Un,su,tuz,sirke ve tereyağını mikser kabına koyun ve 3 dakika orta hızda karıştırın.
Hamuru 2 cm. kalınlığında dikdörtgen olarak açın ve üzerini örtüp buzdolabına koyun,1 saat dinlendirin.
Soğuk olan tereyağını merdane ile 25x18x1.5 cm.ölçülerine getirin ve buzdolabına kaldırın."
Tarifte verdiğiniz tereyağının ne kadarını hamurun içine ne kadarını katmerlemek için kullanıyorsunuz bunu belirtmemişsiniz.
Yorum bırakan GÖRKEM hanımcığım,yorumunuzu yayınlarken yanlışlıkla silmişim.:)
YanıtlaSilYağın tamamını hamurun içine koyuyorsunuz geride yağ kalmıyor,geri kalan işlemler yukarıda anlatıldığı gibi.