7 Kasım 2010 Pazar

paris - brest cake

 Bu hoş fransız pastası,Paris-Brest şehirleri arasında yapılan bisiklet yarışları onuruna ,bir fransız pasta şefi tarafından tarafından yaratılmış olduğu söylenir.
 Pastanın şekli bisiklet tekeri gibidir ,büyük boyu yapıldığı gibi ,küçük tek kişilik pastacıklarda yapılıyor.
Gelelim pastanın tarifine...
MALZEMELER
CHOUX [ŞU] HAMURU
1 su bardağı su
1 su bardağı un
125 gr.tereyağı
3 adet iri yumurta
Bir tencerenin içine su ve yağı koyup kaynatalım ,içine unu koyarak hızlı bir şekilde karıştırmaya başlayalım ,karıştırdıkça hamur toparlanacaktır,bir kaç dakika karıştırmaya devam edelim,sonra ocaktan alıp ılınmaya bırakalım.
Hamur soğuyunca yumurtaları teker teker içine kırıp mixer yardımı ile karıştıralım.
KREM PATİSERİ
70 gr. pudra şekeri
2 yumurta sarısı
250 gr süt
3 yemek kaşığı un
vanilya
1 su bardağı sıvı şanti
AYRICA BADEM PRALİN İÇİN
25 gr. badem tozu
75 gr.pudra şekeri
1 kaşık glıkoz
Önce badem pralini hazırlayalım
Bir tavaya hepsini birden koyupşeker eriyinceye kadar karıştıralım sonra tezgah üstüne alıp iyice yoğuralım .Kremanın içine karıştıracağım için ben yoğurma faslını yapmadım.
KREMANIN YAPILIŞI
Sütü ve şekeri bir tencereye koyup kaynatalım.
Yumurta ve unu bir başka yerde mixer ile karıştıralım.Daha sonra kaynamış sütü çok yavaş bir şekilde  yumurtalı karışıma ekleyelim çırpmaya devam edelim ocak üstünde 2 dakika kadar kaynatalım.
Soğuyunca sıvı şanti ve badem pralini ekleyip mixer ile karıştıralım.
Şimdi sıra hamurun pişirilmesine geldi.
Şu hamurunu  krema sıkma torbasına koyup ucuna en geniş düz duyu takalım yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine  önce hamuru yuvarlak   olarak sıkalım ,üstüne tekrar bir yuvarlak daha sıkalım{ geniş bir halka olacak}
180 derece ısıtılmış fırına koyup pişirelim.
Bir başka tepsiye aynı boyutlarda bir halka daha sıkalım ama bu sadece bir kere sıkılacak öbürüne göre daha ince olacak.
onuda aynı şekilde pişirelim.
Hamurlar ve krema hazır şimdi sıra pastayı yapılandırmakta.
Kalın pişirdiğimiz şu hamurunu ortadan ikiye bölelim arasına kremadan sürelim üstüne ince pişirdiğimiz hamuru koyalım .
Kremayı sıkma torbasına koyalım ucuna tırtıklı duydan koyalım hamurların üstüne şekilli olarak bolca sıkalım ,üstüne kestiğimiz diğer parçayı koyalım , bol miktarda pudra şekeri ile süsleyelim.
Çok lezzetli bir pasta oldu ,valla bence uğraşmaya değer....



3 yorum:

  1. Ah,tam bir pasta müptelasıyım ben! :) Ellerine,gönlüne sağlık arkadaşım.Çok leziz görünüyor.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Çok beğendim harika olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil